Op zaterdag 28 mei heb ik samen met assistent Ruslan Eliseev een lamellenbeeld gemaakt als reactie op een skulptuur van Ulrich Rückriem Het lamellenbeeld vormt qua vormgeving een duidelijk contrast met het beeld van Rückriem maar sluit er op een bepaalde manier ook bij aan.
01Contrasten

Het beeld van Rückriem staat verticaal de lamellen strekken zich horizontaal uit. Rückriem's beeld neemt door zijn volume ruimte in. Het lamellenbeeld omsluit ruimte met een minimum aan volume.

Het beeld van Rückriem is rechthoekig en statisch. Het lamellenbeeld daarentegen is organisch en dynamisch. Rückriem's beeld wijst elke verhalende interpretatie af. Het lamellenbeeld is evocatief, stimuleert en relativeert de verbeelding door plaats te maken voor lege ruimte in het beeld zelf.

Het beeld van Rückriem bestaat uit natuursteen en staat er voor "de eeuwigheid". Het lamellen beeld is van buigbaar kunststof en is heel tijdelijk aanwezig. Het is vluchtig want na een paar uur is het weer verdwenen. Het leeft dan verder in virtual reality* waar het op kunstmatige wijze herbeleeft kan worden.

Overeenkomst

Het beeld van Rückriem staat midden op een speciale plek met bomen die van de grasmat van de speelweide onderscheiden is. Dit temidden van de bomen staan is niet toevallig maar een bewuste keuze van de beeldhouwer. Imposant en gesloten rijst het massief stenen beeld juist hier verticaal op.
Dit massief  verticaal oprijzen is traditioneel gesproken een manier om iets te vereren. Denk aan obelisken en menhirs maar ook zuilen kunnen die rol vervullen in bijv tempels en kerken.
Zoals ik het zie wil de kunstenaar ook hier een ode brengen. Doordat beide beelden bij elkaar staan/liggen gaan ze elkaar beinvloeden qua interpretatie. De lamellen worden meegetrokken in het imposante van het beeld van Rückriem en het soort  ode die Rückriems beeld brengt wordt sterk beinvloed door wat de lamellen oproepen. zo komen beide beelden in elkaars verlengde te liggen terwijl op alle andere punten ze juist in contrast staan met elkaar.

Dank

Voor de realisatie van dit buitenbeeld heb ik op prettige wijze samengewerkt met assistent  Ruslan Eliseev die ik langs deze weg hartelijk wil bedanken.

29 mei 2016

Meer fotos van de installatie in het Amsterdamse Bos zijn hier te vinden

*Op termijn komen alle installaties ter beschikking in Virtual Reality. Meer nieuws daarover volgt op deze site