720 pix breed03 Het Rembrandtpark was op zaterdag 27 aug de locatie voor een nieuw beeld. Het idee hiervoor ontstond toen ik onlangs rond zes uur, aan het begin van de avond, door het Rembrandtpark fietste. 
Mijn oog werd getroffen door een op zich niet heel speciale plek die echter door de lichtval rond dit tijdstip volkomen werd getransformeerd in een bijzondere locatie. Daar is iets van terug te zien op nevenstaande foto.

Ik keek tegen de zon in. De stam en takken van de bomen tekenden zich als silhouetten af . De bladeren werden op een bepaalde manier in het vlak getrokken en het geheel werd een soort van decor met een uitzonderlijk mooie 'belichting'. Achter deze bomen ligt water en loopt een bosrand waardoor het middelste deel van het beeld aftekent tegen de donkerte. Daarboven de hemel die zorgt dat het bovenste deel zich juist aftekent tegen het licht.

Lijnenspel
Idee was nu om een, tot de verbeelding sprekend, dynamisch/organisch lijnenspel te organiseren tussen lamellen beeld en bomen achtergrond waarbij de grafische kwaliteiten van beiden in elkaar zouden vloeien. 
Om dit te bereiken hebben we een beeld gebouwd waarbij de lamellen zich boven de grond bevinden. De  constructie die hiervoor nodig was is afgeleid van tent-constucties . 
Tent-construkties zijn bij uitstek tijdelijk en mobiel. Met een minimum aan middelen kunnen omvangrijke constructies worden gebouwd die een (relatief) grote draagkracht hebben.  
De constructie bestaat hier uit drie staanders van twee zwarte palen (geheel gemaakt met lamellen) met daarbovenop een boog geaccentueerd met goudverf. Zwart en goud zorgen in dit werk voor een inhoudelijke verdieping.
720 pix breed04Tussen deze staanders loopt een lijn (lamel) waaraan voornamelijk onder maar ook boven een organische structuur is aangehecht waar je doorheen kunt kijken. Daarachter bevinden zich dan de boomstammen, takken en bladeren. Palen van de constructie, boomstammen en takken teken zich zwart grafisch af. De lamellen tekenen zich (meer of minder) wit grafisch af. 
Meer foto's en een Virtual Reality bestand van de installatie zijn hier te zien of onder het menu-item 'ruimtelijk werk'.

Dank. 
Voor de realisatie van dit beeld ben ik geassisteerd door Ruslan Eliseev die ik hartelijk wil bedanken voor zijn creatieve bijdrage en kritische evaluatie van het beeld.
Tevens dank aan het voorbij fietsende en lopende publiek voor alle positieve reacties   

rembrandtpark