Vanaf vandaag (vrijdag 17 juni 2016) is de installatie gemaakt op 12 juni tussen de bomen aan de Minervalaan te bekijken in Virtual Reality. De installatie is daartoe opgenomen middels de op 10 juni uitgekomen VR camera van Samsung. Deze camera heeft twee zgn Fish Eye lenzen die ieder 180 graden kunnen opnemen. Samen wordt zo een bolvormig beeld van 360 graden bereikt. Dit beeld kan worden afgespeeld in de VR headset van Samsung nadat het van deze site is gedownload op je telefoon.

Resultaat is een fascinerende VR ervaring waarbij je als kijker midden in de scene staat en 360 graden om je heen kunt kijken.
Voor mij is dit een ideale manier om de installaties opnieuw beleefbaar te maken. Deze VR ervaring is blijvend en continu beschikbaar in tegenstelling tot de installatie zelf die zeer vluchtig is.

gear vr02aUiteraard is het wel noodzakelijk om in bezit te zijn van een VR bril. Ik ga er vanuit dat iedereen die intensief met beeld bezig is op niet al te lange termijn zo'n bril heeft.  De mogelijkheden voor kunstenaars, designers, architecten etc. zijn gigantisch. Het opent enorm veel nieuwe mogelijkheden. Of VR doorbreekt naar een breed publiek is de vraag en afwachten.

Zie voor het VR bestand het menu-item : Ruimtelijk werk of klilk hier

Op termijn kunnen de bestanden ook bekeken worden in de internetbrowser die in de VR headset beschikbaar is. Het omslachtige downloaden naar de eigen telefoon is dan niet meer nodig. Voorlopig is
het beeld dat zo getoond kan worden nog van te slechte kwaliteit. Wanneer dit verbeterd is volgt een bericht op deze site.